2015/05/12

Suomalaista valaisinmuotoilua - Lisa Johansson-Pape

Ihmiset keräilevät kaikenlaista. Minä taidan keräillä valaisimia. Olen aina tuntenut suurta vetoa valaisimiin, ja erityisesti niiden kauniiseen muotoiluun ja rakenteeseen. Kotoamme löytyy muutamaa poikkeusta lukuunottamatta hyvin harkitusti valittuja kotimaisia yksilöitä, vanhoja ja uusia, kaikki sulassa sovussa. Koitan jossain vaiheessa kuvailla niitä myös tänne blogin puolelle. Nyt kuitenkin pieni katsaus Lisa Johansson-Papen tuotantoon. Johannsson-Pape teki pitkän uran huonekalusuunnittelijana, muotoilijana ja valaisinsuunnittelijana. Yki Nummen, Heikki Turusen & kumppaneiden tapaan hänkin toimi aikoinaan valaisinsuunnittelijana Ornolla. Johansson-Papen valaisimissa itseäni ihastuttaa se, että hän suunnitteli valaisimensa käytännön kannalta, juuri siihen tilaan, johon ne oli tarkoitettu. Mutta tämä ei todellakaan tarkoita sitä, että valaisimet olisivat olleet esteettisesti epäviehättäviä. Ehei. Lisa Johansson-Papella oli uskomaton kyky suunnitella valaisimia siten, että ne ovat käytännöllisiä, valaisevat upeasti ja ovat vielä kaiken lisäksi kauniita.


Oma suosikkini on ehdottomasti Ihanne-valaisin. Sen rakenne ja muotoilu on hiottu viimeistä piirtoa myöten täydelliseksi. Ensinnäkin Ihanne valaisee upeasti sekä alas- että ylöspäin. Lisäksi valaisimen sisällä oleva akryylikupu toimii upeana häikäisysuojana. (Valaisimen häikäisysuoja on mielestäni valaisimien yksi tärkeimpiä ominaisuuksia, mutta valitettavan usein se puuttuu kokonaan.) Rakenteeltaan Ihanne on suunniteltu siten, että häikäisysuoja asennetaan näppärään kehikkoon, jonka varassa se kiinnittyy itse valaisimeen. Valaisimen kupu puolestaan asettuu kätevästi häikäisysuojan varaan. Ja kupukaan ei ole pelkkä kupu, vaan sen valkoinen sisäpinta heijastaa valoa hyvin tehokkaasti. Kaikki osaset toimivat siis saumattomasti yhteen ja kullakin on oma tarkasti harkittu funktionsa. Kaiken kukkuraksi valaisin on kaunis ja pelkistetty ilmeeltään. Ajattoman kaunis.

Viehättääkö sinuakin Lisa Johansson-Papen tuotanto?

/ Kuvat: Innolux
/ Valaisimen yksityiskohdat: omakohtainen kokemus.
2 comments :

  1. Tykkään! Johansson-Papen valaisimissa on juuri sellaista rakastamaani tarpeeksi yksinkertaista ja samalla ajatonta muotoilua. Tromba on oma suosikkini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä taitaa ollakin kovin sama maku. Hyvä maku siis! :) Ja kyllä, Tromba on myös valtavan upea. Opaalilasivalaisimet on niin ihania!!!

      Delete

Ilahdun kommentistasi!