2016/08/11

Montako neliötä on riittävästi?

Blogia on tullut kesän ajan laiminlyötyä ihan olan takaa, mutta nyt arkisen aherruksen alettua täälläkin on taas herätty. Ajattelinkin paperihommien lomassa käsitellä aihetta "hullu kodin järjestelijä", jollainen olen viimeisten kuukausien aikana ollut, sekä pohtia hieman tarvittavien asuinneliöiden määrää. En oikein tiedä mikä minuun kevättalvella iski, mutta viimeisen puolen vuoden aikana kodissamme on käyty läpi lähes kaikki kaapit ja nurkat ja laitettu tavaraa vauhdilla kiertoon. Ja toki edelleen varastossa odottaa melkoinen lajiteltava tavarakasa, mutta jahka olemme saaneet loputkin paikat järjestykseen, lähtee viimeisetkin tarpeettomat tavarat kierrätykseen. Olemme asustaneet kodissamme jo pitkän aikaa ja täällä meidän on hyvä olla. Nelihenkiseksi perheeksi asumme kuitenkin melko kompaktissa asunnossa, joten tavaraa ei voi olla kovin paljon. Kotimme ainoa miinuspuoli on suhteellisen olematon kodinhoitotila, sitä välillä kaipaan, mutta toisaalta hyvin ollaan tähänkin asti pärjätty, joten miksemme pärjäisi jatkossakin. Kodin järjestämisvimma on saanut minut kuitenkin pohtimaan entistä enemmän oikeasti tarpeellisten neliöiden määrää. Kodissamme on riittävästi makuuhuoneita sekä tilava oleskelutila, jossa koko perhe yhdessä useimmiten oleskelee. Erillinen viihdehuone, tilat vieraille sekä erilliset vaatehuoneet olisivat toki plussaa (en oikein rakasta komeroita), ja "unelmakodissani", jos siis saisin suunnitella talon väljällä budjetilla, ne toki olisivat. Vääjäämättä jään kuitenkin pohtimaan, pärjääkö ihminen ilman edellä mainittuja mukavuuksia? No näköjään pärjää.


Ennen kaappien järisyttävää organisointirumbaa on pakko myöntää, että meilläkin oli osassa kaappeja tavarat päällekkäin, allekkain ja ties miten. Jo tästä syystä ei oikein tehnyt edes mieli avata tiettyjen komeroiden ovia ja mielessäni pyörikin lähinnä suurempi koti ja suuremmat säilytystilat. Mutta kuinka ollakaan, kun tarpeetonta ei enää ole, jää hyllyille tyhjää tilaa. Oikeasti. Lastenkin tavaroita karsittiin niin tehokkaasti, etten oikein enää tiedä, mitä koululainen sijoittaa tulevan työpisteensä hyllyille ja kaappiin. Näin ollen siis kotimme säilytystila riittää meille mainiosti ja lastenkin lelut ovat pysyneet hienosti omilla paikoillaan. Hurraa! 


Juttu pääsi hieman rönsyilemään, joten palataanpa neliömäärään. Kuinka monta asuinneliötä on siis riittävästi? 1990-luvulla ja 2000-luvun alkupuoliskolla omakotitalot olivat toinen toistaan suurempia. Olipa joillakin asuinneliöitä jopa 300 m2 ja enemmän. Pienet omakotitalot olivat harvinaisia. Muistan hyvin miten 90-luvulla kotipaikkakunnallani eräs perhe rakensi omiin tarpeisiinsa sopivan yhden makuuhuoneen omakotitalon. On siinä kyläläisillä ollut ihmettelemistä. Jossain vaiheessa 2000-lukua tuntuikin jo siltä, että asuinneliöt ovat täysin karanneet lapasesta. Kaipasin kompakteja ja tehokkaita koteja. Onneksi tänä päivänä niitä löytyykin jo runsaasti ja monella talotehtaalla on todella kivoja ja kompakteja talomalleja.

Kannustalon Lato 108 A


Muutama vuosi takaperin ihastuin Asuntomessuilla Kannustalon Latoon (kuten varmaan moni muukin). Ladossa nyt vain on jotain ikiaikaisen kiehtovaa. Ihan ammattinikin vuoksi tutustun säännöllisesti eri talotehtaiden tarjontaan, mutta aina omaa suosikkiani miettiessäni palaan Latoon. Nykyisessä kodissamme on noin 102 m2 asuinneliöitä. Esimerkiksi Kannaustalon Lato 108 A:ssa tai 106:ssa olisikin juuri meidän tarpeisiimme sopivasti lisäneliöitä. Eli ihan hirveästi niitä neliöitä ei lisää edes tarvittaisi. Reilun kodinhoitohuoneen verran. Tämä pistääkin miettimään, mihin ihan oikeasti vierashuonetta, viihdehuonetta, kirjastoa, musiikkihuonetta, kotikylpylää ja isännän mancavea tarvitaan? Ehkäpä unelmakotimme onkin nimenomaan pieni ja kompakti talo, jossa on vain ja ainoastaan kaikki tarpeellinen. Ajatus kutkuttelee ja tuntuu hyvälle. 

Oletko sinä pohtinut sopivaa neliömäärä? Tai oletko kenties jo saavuttanut sen omassa kodissasi?

- Liisa

PS. Jotta postaus ei olisi jäänyt vallan tylsäksi tekstimassaksi, lisäsin joukkoon inspiroivia kuvia Kannustalon Ladosta.


Kuvat/Pics: Kannustalo
2 comments :

  1. Kyllä, pohdittu on paljonkin! Ja neliöt on todellakin saavutettu ;D Eipä ole oikein mitään järkeä omistaa 300 neliötä, jos suurin osa neliöistä on jotain ihan muuta kuin pitäisi ja ns. toiminnalliset tilat puuttuvat. T: nim. kotiahdistuksissaan kieriskelijä :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teidän koti on niiiin ihana ja oikea loppuelämän koti teille, että äläs nyt. Ja remppa rempalta siitä tulee entistä ihanampi. :D Meidän koti on tällainen kompakti ja pikkuruinen kaupunkiasunto, ja olenpa jopa miettinyt voisiko meidän portaikon tyhjän ja korkean tilan jotenkin hyödyntää... ehkäpä joku päivä. Lisätilaa sieltäkin saisi. :D

      Delete

Ilahdun kommentistasi!