2015/09/28

Villamatoista

Kotonamme on paljon villamattoja, sillä tykkäämme pehmeistä ja lämpimistä matoista.  Lisäksi villa hylkii likaa – ihan ehdoton ominaisuus pikkulapsiperheessä. Suosin villamattoja myös siksi, että nykyisin on saatavilla mahdottoman ihania kuoseja – eihän niitä voi vastustaa. Pehmeyden, joustavuuden ja likaahylkivän ominaisuutensa lisäksi villa ei syty palamaan helposti, se on siis myös suhteellisen turvallinen materiaali. Villan huonoina puolina mainittakoon se, että villa vanuttuu. Matoissa tämä ei mielestäni kuitenkaan ole niinkään huono ominaisuus, sillä alkuunhan villamatto pölisee ja tuntuu sille, että karvoja saa jatkuvasti olla imuroimassa. Käytön myötä villa tosiaan hieman vanuttuu ja pölyyntyminen vähenee ihan itsestään. Sanotaankin, että noin viiden vuoden käytön jälkeen villamatto on parhaimmillaan. Meidän suurimmat mattomme ovat olleet käytössä vasta muutaman vuoden, mutta villakarvaa irtoaa enää vain nimeksi, matot ovat edelleen ihanan paksut ja pehmoiset sekä näyttävät yhä kuin uusille. Huonona puolena villasta on toki mainittava myös se, että villa-allergikolle villamatto ei valitettavasti sovi. Mutta onneksi heille on vaihtoehtona alpakan villa, jossa ei ole allergisoivaa villarasvaa.

Tekstiilien huoltaminen on meille suomalaisille hyvin tärkeä asia, ja moni asiakkaani kysyykin villamattoja ehdottaessani heti ensimmäiseksi miten niitä huolletaan. Pääasiallisesti säännöllinen imurointi riittää villamatoille. Talvella matot voi lisäksi  kärrätä takapihalle hetkiseksi puhtaaseen lumihankeen raikastumaan. Samalla tulee hoidettua parisuhdettakin, sillä se jos mikä puolisoita lähentää, kun kannetaan yhdessä valtavaa villamattorullaa lumihankeen tai ihan vain mattotelineelle tuultumaan.

Katsastetaanpa seuraavaksi muutaman valmistajan ihanuuksia. Ensimmäiseksi framille pääsee Mums! Kuosit ovat loistavia, konsepti sekä valmistus pelkkää plussaa ja koko yritys itsessäänkin kuulostaa herkulliselle. Africa-maton kuosi on huikea, ja Saanan ja Ollin suunnittelema Koko iäksi -matto vie kenen tahansa sydämen. Uusi ja pirteä tulokas mallistossa on Maija Louekarin suunnittelema Rauha-matto – mitkä piristävät värit!

http://mums.fi/


http://mums.fi/

http://mums.fi/

Forme lanseerasi hiljan Molla Millsin suunnitteleman kauniin mattomalliston, johon kuuluu sekä villamattoja että puuvillamattoja. Lato-mattoja pääsin ihastelemaan Habitaressa ja niissä itseäni miellyttävät nimenomaan upeat värit. Syvä vihreä ja hehkuva oranssi toimivat ihanasti mustan ja valkoisen rinnalla, ja vahvakuvioinen matto on mitä mainioin tilan katseenvangitsija. Formen mallistosta minua ihastuttaa myös Vilma-villamatto, joka edustaa hieman pehmeämpää tyyliä, mutta graafinen kuvio on yhä helppo yhdistää myös modernimpaan skandinaaviseen tyyliin.

http://www.forme.fi/forme-matot

http://www.forme.fi/forme-matot

Kaikille tutut Anno-malliston matot ovat myös minun suosikkejani. Susanna Vennon suunnittelemaa Jalpaikka-mattoa ei voine hehkuttaa liikaa. Annon mallistosta olen valtavan ihastunut myös Retki-mattoon. Siinä on jotain ikiaikaista viehätystä.

http://www.kodin1.com/shop/fi/kodin1/brand/anno

http://www.kodin1.com/shop/fi/kodin1/brand/anno

Tanskalaisen Linie Designin mattoja yksinkertaisesti rakastan! Niitä meilläkin on alakerrassa kaksin kappalein ja yhä edelleen jaksan niitä ihastella. Tällä hetkellä Linien mallistosta viehättää myös mm. Acacia-matto, jonka kuosissa toistuu ihanasti sekä viileitä että kylmiä sävyjä. Samoin Devise-matossa on yhdistelty upeasti viileitä ja lämpimiä sävyjä. Tykkään, tykkään!

http://www.liniedesign.com/

http://www.liniedesign.com/

Nyt voinemme jo todeta, että villamatto on matoksi loistovalinta. Mutta ennen kuin kipaiset tai klikkailet itsesi ostoksille, vielä muutama sananen sosiaalisesta vastuusta. Työssäni suunnittelijana mietin paljon tuotteiden alkuperää, sillä en tahdo missään nimessä omalla työlläni ja toiminnallani edistää esimerkiksi lapsityövoiman käyttöä. Euroopassa myytävät villamatot valmistetaan useimmiten käsityönä Intiassa, Nepalissa ja Pakistanissa, joten miten kuluttaja voi tietää, mitä uskaltaa ostaa ja miten tuote on valmistettu? Kun valitset mattoa, selvitä ensin onko valmistajan tuotteilla esimerkiksi Care & Fair -tunnus. Care & Fair -tunnus kertoo siitä, että valmistajan matot valmistetaan valvotuissa olosuhteissa ja kutomoilla pyritään ehkäisemään lapsityövoiman käyttöä sekä edistetään työntekijöiden elinolosuhteita ja koulutusmahdollisuuksia. 
Euroopassa sosiaalinen vastuu on tärkeä asia myös mattojen suunnittelijoille ja mm. Linie Designin ja Formen villamatoilla on Care and Fair -tunnus. Kodin Ykkösen Anno-malliston tuotteilla ei tätä kyseistä tunnusta tietääkseni vielä ole, mutta tein viime vuoden puolella selvitystä asian suhteen ja keskustelin pitkään asiasta Jaana Männyn kanssa, joka vastaa mattojen ostosta Kodin Ykkösellä. Kodin Ykkösen matot valmistetaan Intiassa ja heidän käyttämillään tehtailla tehdään aktiivisesti työtä Intian mattoteollisuuden epäkohtien korjaamiseksi. Toisella tehtaalla toimii mm.  Good Weave -center ja toisella tehtaalla on työntekijöiden lapsille oma koulu ja päiväkoti.  Jaana vierailee henkilökohtaisesti kerran vuodessa Intian tehtailla tutustuen tehtaiden olosuhteisiin ja toimintaan ja hän pystyi hyvillä mielin kertomaan, että asiat tehtailla ovat hyvällä mallilla. Lisäksi suurten villamattojen valmistus käsin on fyysisestikin niin raskasta, että lähinnä vain aikuiset miehet jaksavat mattoja kutoa ja naiset tekevät kevyempää työtä, kuten erottelevat kierrätysmateriaaleja, joita käytetään mattojen valmistuksessa.

Sosiaalinen vastuu kuuluu meille kaikille, ja on ilo suosia ja käyttää tuotteita, joiden valmistajat ja jälleenmyyjät ovat asian suhteen valveutuneita. Nyt takaisin töiden pariin. Iloista viikon jatkoa kaikille!

- Liisa
/Kuvat lainattu valmistajien/organisaation sivuilta. Klikkaamalla kuvaa pääset ko. sivuille.

No comments:

Post a Comment

Ilahdun kommentistasi!